HomonOKOK - Hormonunk, a pajzsmirigy

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége előtt két oldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, pillangó alakú belső elválasztású mirigy. Élettani feladata a pajzsmirigyhormonok termelése. Ezek a hormonok szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, így pajzsmirigyed részt vesz a koleszterin, valamint a női hormonok termelésének szabályozásában is.

Nagyon sokan szenvednek pajzsmirigybetegség miatt, de a pajzsmirigy betegek mintegy 50%-a nem tud róla, hogy problémája van! Ez azért fordulhat elő, mert néhány tünetet normálisnak vélünk. A valóságban azonban a pajzsmirigy működésének felborulása nem normális. Egyensúlyhiány alakulhat ki, ha a pajzsmirigyed már nem működik megfelelően. Lehet, hogy túl sok hormont termel, vagy túl keveset, vagy megtámadta egy antitest, vagy megnagyobbodott. Különböző okai lehetnek a pajzsmirigy-rendellenességeknek, a tünetek kezelésének fontos lépése a probléma gyökerének megismerése.

Ha a pajzsmirigyed körül valami nincs rendben, akkor az első néhány kérdésed mindig az lehet, hogy mi ennek az oka, mit rontottál el, mi vezetett ide és persze hogyan tudod ezt orvosolni. A pajzsmirigybetegség vagy - elváltozás azon "betegségek", hormonális elváltozások közé tartozik, amelyek tünetével jóval korábban is találkozik az ember, mint ahogy fény derül a problémára.

Kiváltó okok között rengeteg felsorolandó tényt felállíthatunk: stresszes életmód, növényvédő szerek, rovarirtó szerek, egyéb xenoösztrogének (vegyi anyagok), élelmiszeripar, elhízás, túlzott fehérjefogyasztás, intoleranciák, vitaminhiány, felszívódási zavarok, összetett hormonális kihatások, rendszertelen táplálkozás, sok koplalós fogyókúra, folyamatos fogyás-visszahízás váltakozása, stb.

A pajzsmirigy-alulműködés a pajzsmirigygyulladás enyhe, korai fázisa. A pajzsmirigy-túlműködés a pajzsmirigy túlhajszolása. Ha a pajzsmirigy gyulladt, az immunrendszered tudja, hogy sejtkárosodás léphet fel, ezért a gyulladással védekezik.

Mi a pajzsmirigyed rendeltetése?

A pajzsmirigy a testünk adatközpontja. Vagyis ez felel azért, hogy a különböző szervrendszerek között fennálló fiziológiai egyensúlyt összehangolja. Folyamatosan adatokat gyűjt arról, mi működik jól, mi nem működik jól, mire van szükség és mi felesleges a szervezetben. Ezeket az információkat arra használja, hogy jeleket, ingereket küldjön a testeden belül, hogy a kívánt egyensúly felállhasson és az ehhez szükséges feladatokat minden terület megkapja. Ez azért fontos, mert ha bárhol hibát észlel a testeden belül, akkor tudja, hogy bizonyos funkciók ellátásánál az azért felelős egység kiesése esetén (rendellenesség, betegség, hiba) mi tudja a kieső szereplő helyett ellátni az adott feladatot helyesen. Gyakorlatilag egy saját magát üzemeltető és ellátó szervként dolgozik. Emellett energiát is biztosít a különféle szereplőknek. Például, ha beteg lesz a máj, akkor arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy erre figyeljen oda és dolgozzon hatékonyabban a máj kieső energiaforrásai helyett is.

A pajzsmirigy olyan hormonunk, amely a környezetre igen érzékeny. Hatása az anyagcserére van.

Az agyalapi mirigytől kapja az utasítást, hogy termelje a pajzsmirigyhormonokat. A TSH jelű hormon maga a jel. A pajzsmirigy ezáltal tiroxint termel (ez a T4-hormon). A testünkben aktívan a T3-hormon dolgozik úgy, hogy a T4 átalakul a májban és egyéb sejtekben található progeszteron segítségével T3-hormonná. A megfelelő pajzsmirigyműködéshez ezáltal kielégítő progeszteronra is szükség van. A T3 a teljes anyagcserénkért, a tápanyagok elégetéséért, a sejtek megújulásáért felelős. Mivel ennyire sok a feladata, van is lehetősége sok mindennek elromlani.

A nem megfelelően működő pajzsmirigy sokféle tünethez vezet, mert az egész testre kihatással van. Ilyen az extrém fáradtság érzete, száraz bőr, hajhullás, gyenge körmök, vizesedés, gyulladások, izomgörcsök, ízületi fájdalmak, hideg kéz, hideg láb, hízás, nehéz fogyás, alvászavar, depresszív hajlamok. A pajzsmirigy működhet alul és felül is. Alulműködését okozhatják autoimmun betegségek is, ezért fontos ellenőrizni, hogy a szervezet antitesteket termel-e (ez az anti-TPO), vagyis meg kell vizsgálni, hogy van-e autoimmun betegség. Akkor tudhatjuk meg, pontosan milyen a pajzsmirigy állapota, ha megnézzük az összes értéket: TSH, T3, T4, anti-TPO.

Pajzsmirigy eltérések

pajzsmirigy

 

 

1.) Hipotireózis - pajzsmirigy-alulműködés

A hipotireózis olyan kifejezés, amelyet egy csökkent metabolikus állapot leírására használunk, ami a pajzsmirigyhormon nem megfelelő mennyiségének vagy működésének tulajdonítható. A betegség alattomos, lassú lefolyású. Kezdetben enyhe, nehezen felismerhető tünetek jelentkezhetnek. Sokszor hónapok, évek alatt alakul ki.

A pajzsmirigy-alulműködés tömör megfogalmazása az, hogy a szervezetünk nem jut elegendő T4- és T3-hormonhoz. Ezekről a hormonokról később olvashatsz.

2.) Hipertireoidizmus - pajzsmirigy-túlműködés

Ez akkor jelentkezik, ha pajzsmirigy hiperaktív, aminek következtében túl sok pajzsmirigy-hormon termelődik. Ahogy a termelés felgyorsul, a test szinte összes rendszere kiegyensúlyozatlanná válik. A Graves-Basedow betegség a hipertireoidizmus leggyakoribb formája, melynek eredményeként a szemek dülledtek lesznek és a nyak megduzzad, megkönnyítve ezzel a betegség azonosítást.

3.) Hashimoto autoimmun gyulladás

A Hashimotho thyreoditis a leggyakoribb pajzsmirigy és egyben autoimmun betegség. A Hashimoto gyakran áll a meddőség és a menstruációs zavarok hátterében is. Általában pajzsmirigy-megnagyobbodással, strúmával jár, és kezdetben gyakran tünetmentes. Esetenként együtt járhat átmenti pajzsmirigy-érzékenységgel, esetleg hőemelkedéssel. A csökkent működés a betegség kezdetén még nem mutatható ki. Ilyenkor az egyes laboratóriumi vizsgálatok: TSH, FT4, FT3 még nem mutatnak eltérést. A pajzsmirigy szövetének komponensei elleni antitest mérése azért fontos, mert ezek megelőzik a pajzsmirigy állapotának változását, gyulladását. Elsősorban az anti-TPO vérben történő vizsgálatával vagy vékonytű biopsziával igazolható ez a fajta pajzsmirigybetegség.